Geen categorie

Hoe gebruik je een tajine

By 23 juli 2015 No Comments

De tajine is een populaire Noord-Afrikaanse stoofpot afkomstig uit Marokko. U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. Lees meer…

23 juli 2015

HOE GEBRUIK JE EEN TAJINE

De tajine is een populaire Noord-Afrikaanse stoofpot afkomstig uit Marokko. U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend. De tajine heeft een kegelvormig deksel. De kegelvormige deksel zorgt voor condensatie in de tajine. De condens loopt op die manier weer terug in de schaal. In feite heeft de kegelvormige deksel dus een stoomfunctie waardoor de smaken perfect met elkaar worden gemengd.

Hoe gebruik je een tajine?
Als je de tajine voor het eerst gaat gebruiken laat je hem eerst 24 uur weken in water en droogt hem daarna goed af. Op die manier barst hij niet. Het is ook goed om hem daarna even helemaal in te smeren met olijfolie. Vervolgens plaats je hem 2 uur in een voorverwarmde oven van 150 graden. Laat hem in de oven weer afkoelen en smeer hem nog een keer in met olijfolie. De tajine is nu helemaal klaar voor het eerste gebruik!

Kan een tajine op elke verhittingsbron?
Een tajine kun je op alle verhittingsbronnen gebruiken, ook op gas. In dit geval is het van belang dat je een warmhoudplaatje tussen de tajine en de gaspit plaatst, zodat oververhitting wordt voorkomen. Laat de tajine altijd langzaam heet worden en zorg voor een gelijkmatige verdeling van de warmte.

Wat kun je maken in een tajine?
Zeven stappen voor een heerlijk tajine gerecht.

  1. Bak eerst het vlees licht aan in de tajine met wat zonnebloemolie (als je vegetarisch kookt, dan kun je deze stap natuurlijk overslaan).
  2. Gooi hier een gesneden rode ui bij en wat knoflook en fruit het in het bakvocht.
  3. Voeg verse kruiden toe (zoals koriander) en een beetje vocht (water, bouillon of kokosmelk).
  4. Laat alles sudderen tot het vlees bijna gaar is.
  5. Voeg hierna de groenten toe en leg deze bovenop het vlees. Je bouwt als het ware de ingrediënten op, waarmee je de groenten die het langzaamst garen als eerste neerlegt en de groenten die snel garen bovenop legt.
  6. Als je ook vis wil toevoegen doe je dat nu. Leg de vis op het bedje van groenten en zet de deksel terug op de tajine.
  7. Laat de tajine lekker stoven (je kunt gerust andere dingen gaan doen) totdat alles gaar is. Let er wel op dat de tajine niet droog komt te staan.