Met dit gerecht haalde Restaurant Habibi de Pers! Yamna laat de Keuringsdienst van Waarde proeven wat échte couscous is.
En nu kun je het ook zelf klaarmaken! Klik hier voor het recept.
18 augustus 2015
RECEPT COUSCOUS HABIBI
Ingrediënten
1 kilo couscous
2 tomaten
1 theelepel zout
½ pompoen
1 theelepel peper
½ witte kool
3,5 dl water
½ ui in ringen
4 el zonnebloemolie
olijfolie
200 gram boter
1 winterpeen
1 courgette
1 bosje koriander
1 aubergine
5 draadjes saffraan
1 rode paprika
1 eetlepel komijn
1 gele paprika
gemalen gember/gemberpoeder
Bereiding couscous Habibi
- Bewerk met je vingers de couscous samen met de 2,5 dl water en olie in een schaal tot fijne losse korrels. Doe nu de couscous in een couscoussier (een stoompan met een fijn vergiet). Laat het geheel 30 a 45 minuten stomen. Laat de couscous even afkoelen en herhaal de vorige stap nog twee keer.
- Voeg hierna het zout, 1 dl water en de boter toe. Bewerk de korrels opnieuw met je handen. Na de laatste keer stomen doe je de couscous terug in de schaal en bewerk je de korrels nog eenmaal met je handen totdat een luchtig geheel overblijft.
- Voeg vervolgens de olijfolie in de pan samen met de tomaat, uienringen, fijngesneden koriander, komijn, saffraan, zout, peper en het gemberpoeder en bak dit 5 minuten mee. Vergeet bij deze stap niet om nog ongeveer een halve liter water bij te schenken en dit aan de kook te brengen.
- Als alle voorgaande ingrediënten zijn toegevoegd voeg je nog de harde groenten toe: de pompoen, witte kool en winterpeen. Laat dit ongeveer 15 minuten doorkoken en voeg daarna de resterende groenten toe. Nu alles in de pan zit moet je het geheel nog ongeveer 15 minuten laten garen.
- Doe de couscous in een diep bord en leg daarop de groenten. Dit kan je nog besprenkelen met het sap dat in de pan van de groenten is achtergebleven.
Wijntip van Wijnkoperij Henri Bloem: Wijntip couscous Habibi. Bij dit gezonde kruidige gerecht past een mooi vol glas rode wijn, zoals de Roble van Bodegas Monteabellon uit Ribera del Duero. Deze wijn gemaakt van 100% Tempranillo druiven rijpt 5 maanden op houten vat. U ervaart zwart fruit, vanille en kruiden in neus en smaak. Een afdronk met zwoele tannines maakt het een heel vol en rond glas wijn. Voor de wijn kunt u terecht bij Wijnkoperij Henri Bloem, Leusderweg 161 in Amersfoort.